W ramach lekcji warsztatowych 20.09.2019 grupy uczące się języka hiszpańskiego z klas IIb i IIa uczestniczyły w prezentacji i degustacji typowych dań hiszpańskich zorganizowanej w Andalucia Tapas Bar – kameralnej restauracyjce prowadzonej przez rodowitego Hiszpana pochodzącego, jak sugeruje nazwa lokalu, z Andaluzji.
Kucharz przygotował dla uczestników dania takie jak „tortilla” – hiszpański omlet, „patatas bravas” – pieczone ziemniaczki w ostrym sosie, „chorizo a la sidra” – hiszpańska kiełbasa czy słynne, słodkie „churros” – pyszne ciasteczka podawane z gorącą czekoladą. Podczas warsztatów uczniowie zapoznali się nie tylko ze smakiem tych popularnych w Hiszpanii dań, ale również z ich składem, sposobem przyrządzania i podania. Opowiedziano również o zwyczajach kulinarnych Hiszpanów, takich jak na przykład zwyczaj degustacji „tapas”, czyli małych porcji różnego rodzaju przekąsek. Nie zabrakło też zabawnych anegdot na temat niektórych dań, które opowiedział sam kucharz. Dał się on poznać nie tylko jako znawca hiszpańskich kulinariów ale również jako sympatyczny i bezpośredni człowiek, który chętnie odpowiedział uczestnikom na wszelkie pytania.
Warsztaty zorganizowała Magdalena Martinez-Węgrzyn